#NetsisBilgiGunleri2012 İzlenimlerim

 

İzmir Efes Oteli’nde (Swissotel) 13 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirilen Netsis Bilgi Günleri’2012 ile ilgili izlenimlerimi bir süredir bu blog sayfalarında paylaşmak istiyordum. Tatili fırsat bilip yazabildim. Makale, başlarken planladığımdan daha uzun oldu fakat etkinlik çok fazla konu içerdiği ve bir çoğunu da önemli bulduğum için kısaltmak istemedim.

...

Öncelikle Netsis Bilgi Günleri’nin, her yıl yapılan Netsis İş Ortakları Toplantısı’ndan farklı olduğunu belirtmem gerekli. İlk kez 2009 yılında yapılan ve bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlik, Netsis’in yeni ürünlerini ile yeni versiyonların kapsamlı ve uygulamalı tanıtımlarını içeriyor.

“Geleceğe en hızlı dönüşüm” alt başlığı ile saat 10:30’da açılış konuşması ile başlayan etkinlik, 11:30’dan itibaren iki farklı salonda paralel sürdürülen toplam 6 oturumla bütün güne yayılarak devam etti.

Tüm etkinlikte bence en öne çıkan durum, yazılım üzerindeki radikal değişikliklerin ve geliştirmelerin bir arada sunuluyor oluşuydu. Yeni versiyonun da duyurusunun yapıldığı bu sunumlarda, Netsis ekibinin heyecanı göze çarpıyor ve hemen hemen tüm katılımcıları etkiliyordu.

Netsis, yazılım süreçlerinde gerçekleştirdiği metot iyileştirmelerinin sonucunu almış görünüyor. Yazılımdaki yeni proje yönetimlerinin oldukça nitelikli yapıldığı belli oluyor.

Katıldığım sunumlarda dikkatimi çeken yenilikleri ve haberleri aşağıda konu başlıkları halinde listeledim:

 


Sanayi Uygulamaları:

MRP ve MRP2 fonksiyonları üzerinde oldukça  fazla sayıda geliştirme var.

Tedarikçi kapasitesi takibi, fason planlama süreçlerinin iyileştirilmesi ve sipariş bazında MRP bence mevcut yapı üzerindeki en nitelikli iyileştirmelerdi.

Mamul rezervasyon sistemindeki geliştirmeler de umut verici. Özellikle bu konu çok uzun süredir farklı tartışmaların sürdüğünü bildiğim bir konuydu. Buradaki geliştirmeler, yazılım ekibinin müşteri ve iş ortağı geri bildirimlerine önem verdiğini gösteriyor.

Geçtiğimiz aylarda kullanmaya başladığımız Ürün Konfiguratörü de artık bir ürün tasarım aracı olarak üretim modülü içinde daha fazla yer alacak. Stok kartı ve ürün ağacı oluşturmak için pratik bir fonksiyon olarak önce çıkan ürün konfiguratörü, stok kartları arasında uyumluluk/birliktelik gibi kuralların tanımlanabildiği, veri girişinin sürükle/bırak şeklinde yapılabildiği görsel araçlar da içeriyor.

Üretim modül lisansına sahip Netsis müşterileri için ücretsiz olacağı belirtilen bu araç, ürün ağacı kayıt ve bakım süreçlerini oldukça kolaylaştıracak gibi görünüyor.

Bir diğer konu da Solidworks entegrasyonuydu. Katı modelleme konusundaki yaygın çözümlerden biri olan Solidworks ile hazırlanan tasarımlar artık Netsis’e ürün ağacı olarak aktarılabiliyor.

 

Üretim ve Planlama tarafında en öne çıkan yenilik bana kalırsa APS (ileri planlama ve çizelgeleme) modülüydü. Sonlu kapasite planlama (FCPS) algoritmalarını içeren bu yeni ürün, geçmişte üçüncü parti APS yazılımları entegrasyonlarıyla sağlanan çözümlerin yerini alacağa benziyor.

Bir süre önce beta versiyonunu Dengenet test sistemine yükleyip inceleme fırsatı bulduğumuz bu yeni modül, sunumlar sırasında daha gelişmiş ve kararlı bir şekilde karşımıza çıktı.

Bu konu ile bağlantılı şekilde, üretim rotalarının sisteme girişi için, eski yapının radikal şekilde değiştirilerek yerine kolay ve görsel bir ekran tasarımının devreye alındığı gözlemleniyor.

Kalıp, takım, personel gibi diğer üretim kaynaklarının da planlanabilmesini sağlayan bu yeni fonksiyonlar, sanayi modüllerindeki çok büyük bir eksikliği kapatacaktır.

Detaylı vardiya çalışma saatlerinin yanında, ürün ve operasyon süreleri ile hazırlık süreleri gibi bilgileri içeren rota kayıtları üzerinden üretim makina yüklemeleri optimizasyon yapılarak gerçekleştiriliyor. Optimizasyonu sağlayan algoritmalar bir modelleme aracı üzerinden kullanılabiliyor. Böylece farklı amaç fonksiyonları dikkate alınarak simulasyonlar yapılabiliyor. Kullanıcının vereceği karara ve isterse manuel yapacağı değişikliklere bağlı olarak da iş emirleri oluşturuluyor.

Netsis’in Üniversite iş birliklerinin bir sonucu olduğu açıklanan bu yeni modülde kullanılan algoritmaların açık kaynak kodlu olacağı belirtiliyor.

 

Teknoloji

Bir diğer önemli olduğunu düşündüğüm konu da Netsis’in yeni teknolojilerini tanıttığı sunumdu.

Kısaca SSO olarak isimlendirilen Single Sign-On, yani tek bir kullanıcı kaydı ile sistemde tanımlı tüm şirket/işletme ve şubeler için yetkilendirmelerin yapılabildiği, kullanıcı kaydının active directory’den de alınabildiği bu yeni özelliği çok uzun zamandır bekliyorduk.

Özellikle büyük ölçekteki müşterilerde ciddi bir iş yükü oluşturan “kullanıcı yönetimi”, SSO sayesinde kolaylaşacak gibi görünüyor. Açık kullanıcı oturumlarının da artık sağ click ile kapatılabildiği SSO, şık ve kullanışlı bir yönetim paneli ile geliyor.

Sunumda öne çıkan bir başka konu ise; yeniden tasarlanan, çok sayıda yeni özellik getiren ve NetFlow olarak isimlendirilen modüldü. Mevcut iş akış modülünün yerine geçecek bu modülde, mevcut yapıda yaşanan sorunlar çözülmüş. İzindeki personel için kolay iş akış yolu transferlerinin gerçekleştirilebilmesi, yine görsel şekilde tasarlanabilen iş akışlarında düğüm noktalarında çeşitli ek görev girişleri ile görevlere script ve sql atamalarının yapılabilmesi önemli ayrıntılardı. 2012 bitmeden bu fonksiyonu da deneme ve kullanma fırsatı bulacağımızı sanıyorum.

NDF ise yeni dönemde projelerimizde sıkça yeni çözümler geliştirebileceğimiz bir modül gibi görünüyor. Yani, ERP içinde standart olarak yer almayan, projeye özel  ihtiyaç duyulan veri giriş formlarının tasarlandığı bir modül…

NDF, kısaca mevcut NDI modülünün yeni hali olarak da tanımlanabilir. En önemli fark hazırlanan formların web üzerinden erişilebilir, browser’dan kullanılır nitelikte olması. Tabi çok sayıda yeni özelliği de beraberinde getiriyor. Özellikle NetFlow ile tam entegrasyonu çok önemli bir nitelik.

Yazılım ekibindeki NDF proje grubunun, konu hakkında yapılacak geri bildirimlere çok hızlı yanıt vereceğini özellikle belirtmiş olmasını da önemli buluyorum. Netsis’in, bundan sonraki dönemde NDF’i önemli ve yatırım yapmaya devam edeceği bir fonksiyon olarak konumlandırdığı anlaşılıyor.

Bunlar dışında, program içinde AJM adı verilen bir görev yöneticisinin de olacağı yeni haberler arasında. Böylece, mevcut durumda veritabanı boyutunda gerçekleştirilen çeşitli zamanlanmış görev tanımları artık program içinden de yapılabilir hale gelmiş olacak. Bu konudaki gelişmeleri ben de kullandıkça göreceğim.

Yeni B2B modülü de bu sunumda özellikle beklediğim bir konuydu. Mevcut B2B’deki bazı kısıtlamaların tam olarak ortadan kalkacağı beklentisi ile izlediğim tanıtımda kafamdaki tüm sorulara yanıt bulamadım. Esnekliğin arttığı, projelerde üzerimizdeki kodlama işinin daha da kolaylaştığı anlaşılıyor; fakat bazı fonksiyonlarda hala sınırlamaların devam ettiği göze çarpıyor. Bu konuda yazılım ekibi ile yapılacak yakın görüşmelerden sonra bu soru işaretlerinin ortadan kalkacağını düşünüyorum.

 

Kurumsal Çözümler:

Netsis’in, müşteri ve iş ortaklarının ilettiği, ürün hakkındaki sorun bildirme ve geliştirme taleplerinin toplandığı ve yönetildiği ÜGS (Ürün Geri Bildirim Sistemi) üzerinden gerçekleştirilen iyileştirmelerin tanıtıldığı oturumdu. Burada tanıtılan; son 1 yıl içinde tamamlanan, henüz beta versiyonda olan ya da 5.0.13 ile kullanmaya başladığımız çok sayıdaki yenilikten özellikle dikkatimi çekenleri aşağıda listelemeye çalıştım. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler  http://www.netsis.com.tr/dokumanlar linkinde paylaşılan belgeleri inceleyebilirler.

Son dönemin ÜGS bağlantılı geliştirmeleri kısaca şöyle:

  • Modül bazında tarih kilitleme,
  • Görsel dizayn,  (Nihayet!)
  • Makine Bakım modülündeki iyileştirmeler, Gantt şemasının daha etkin hale getirilmesi,
  • Dış Ticaret Modülü, ihracat ve ithalat iş süreçleri,
  • Maliyet muhasebesi: Proje bazlı maliyet,
  • E-Defter: Netsis’in GİB tarafından yayınlanan tebliğe uygun olarak ilk onay alan yazılım olduğunu hatırlatayım…
  • Muhasebe: Yeni tebliğlere göre beyannamelerde ve tevkifat işlemlerindeki iyileştirmeler,
  • TTK: Bu konudaki yasal belirsizlikler kısmen sürüyor olsa da Netsis altyapıda gerekli değişiklikleri yaparak TTK’ye hazır halde olduğunu gösterdi…
  • Tek veritabanı: Özellikle muhasebe modülünün yapısı gereği ve performans nedeniyle genellikle tercih edilen, her yıl için ayrı veritabanı açmak şeklindeki yöntem yerine artık tek veritabanı kullanımı dönemi başlıyor.
  • Sınırsız sayıda iskonto, ek maliyet, vergi ve açıklama alanları,
  • Hesaplamaların tekrar tasarlanabildiği belgeler.

 

Diğer :

Bunlar dışında CRM sunumuna da katılma fırsatı buldum. CRM modülünün bir süredir web üzerinden kullanılıyor oluşu önemli bir gelişmeydi. Kısa vadede ERP ile tam entegre bir CRM çözümünün sağladığı avantajların ön plana çıkacağı anlaşılıyor. Orta ve uzun vadede sağlanacak geliştirmeler ile tam bir CRM çözümüne kavuşulacağını sanıyorum.

Akıllı telefon ve tabletler tarafında da yazılım geliştirmelerinin süreceği açıklandı. Mevcut durumda iOS ve Android üzerinde çalışan NetCRM’in kısıtlı fonksiyonlarının daha da gelişeceği, yeni platformlara da yatırım yapılacağı, CRM dışında NetFlow’un da mobil cihazlarda çalışabilir olacağı belirtiliyor.

İK modülü ile ilgili sunuma, çakışan başka bir sunum nedeniyle katılamadım. Fakat katılanlardan dinlediğim yorumlar da oldukça olumluydu. İK modülünün web’e geçişi 1 sene kadar önce tamamlanmıştı. O dönemden bugüne oldukça fazla yol katedildiği ve proje deneyimlerine de bağlı olarak ürünün iyileştirildiği anlaşılıyor.

Ve SAAS... Son yılların popüler konusu… İngilizce “Software as a Service”’in kısaltması olarak kullanılan bu kavram, yazılımın bir hizmet olarak sunulmasını ifade ediyor. Yani, yazılımın satın alınıp bir sunucuya kurularak kullanılması şeklindeki geleneksel yöntem yerine kiralama yoluyla internet teknolojileri üzerinden erişilerek kullanımı sağlanıyor. Artık hemen hemen her internet kullanıcısının bilerek ya da bilmeyerek zaten aşina olduğu bu kavram, ticari yazılımda da kendine yer buluyor.

Uzunca bir süredir Netsis tarafından http://www.netsisim.com üzerinden NetLite ve Entegre ürünleri ile küçük ölçekteki işletmelere verilen bu hizmet, 2013 yılından itibaren sırasıyla Standard ve Enterprise ürünlerine de yaygınlaştırılacak. Yani Netsis’in SAAS çözümleri bundan sonra Dengenet’in de ilgi alanına girecek gibi…

Ek bir bilgi; Netsis bu konuda IBM ile iş birliği içinde. Sunucular IBM’in veri merkezlerinde yer alıyor. Bu ortaklık, güçlü bir bulut bilişim çözümü getiriyor.

 

Yeni versiyonla (7.0) birlikte veritabanı tasarımında da bir değişim gerçekleştiği için eski versiyonu kullanan firmaların yeni versiyona geçişlerinde bir data çevrim sürecinin yaşanacağı görülüyor. Netsis, bunun için gerekli araçların hazırlığı ile ilgili çalıştığını da belirtti.

Bu durumda, geçmişteki DOS platformundan Windows’a geçiş dönemine benzer bir sürecin bizleri bekliyor olduğu kanaatindeyim…

 

Sonuç :

İş ortağı ve müşteri beklentilerine fazlasıyla yanıt veren #NetsisBilgiGunleri2012, Netsis’in dinamik günlerine döndüğünün bir göstergesiydi. Tüm ekibin heyecanlı, sıcak ve iletişime açık yaklaşımları da çok olumluydu.

Umuyorum ki bu dinamizm ve heyecan kesintisiz sürecektir…

 

Cenk Terim
İstanbul  2012


  • *****
    Rıdvan ÖZATA
    Comment from: Rıdvan ÖZATA
    11/30/12 @ 09:55:35 am

    Netsisdeki bu gelişim; gecikmiş ama getirdiği yeniliklerle bu gecikmişliği unutturacak yapıda olduğu kesin. Ne zaman ne zaman derken geldi çattı gibi. Artık daha modern ve teknolojik bir yapı ile karşı karşıyayız.

    Sadece görsel dizayn değil "Nihayet!" diyebileceğimiz bir çok şey var bence.

    Süper bir yazı olmuş. Bu etkinliğe çok katılmak isteyen ve katılamamış biri olarak oraya gitmiş kadar oldum. Gözlemleriniz ve yorumlarınız için ayrıca teşekkürler.

Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.
PoorExcellent
(Line breaks become <br />)
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.

Please enter the characters from the image above. (case insensitive)

Array
Trackback address for this post
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.

Please enter the characters from the image above. (case insensitive)

Array