Teknoloji ve Güvenlik : Gerçek yaşamda Hack ve Hacker

Hack kelimesi son zamanlarda daha sık duymaya başladık. Aslında her zaman olan şeyler biraz daha magazine dönüşmeye başladı. Sesini duyurmak istiyorsan ünlü bir siteye veya devlet sistemine saldırman yeterli…

Protestonun ve tepki koymanın günümüzdeki yeni hali diyebiliriz. Gelinen nokta günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak doğru bir şekilde ilerliyor. Yani durup dururken böyle şeyler ortaya çıkmıyor.

Sonuçtan başladık ama işin en başına dönelim.

...

HACK ne demektir?

Günümüzdeki anlamı : Herhangi bir bilgisayar sistemine izinsiz olarak girmektir.

Anlamın bozulmadan önceki hali: Bir bilgisayar sistemine (donanım ve yazılım düzeyinde) yeni ve yapılmamış birşeyler eklemek. Var olanların daha iyi hale getirilmesini sağlamak. Örneğin, bir kablosuz (wifi) modemin antenini daha güçlü hale getirmek. Bir işletim sistemi yazmak gibi…

Günümüzde kullanılan anlam artık yerleştiği için, HACK dendiği zaman bu anlaşılmaktadır. Basın ve diğer iletişim araçlarında da artık bu şekilde kullanıldığı için, anlamın magazin durumu diyebiliriz :)

Bu işi yapan kişiye de HACKER diyoruz.

Bilgisayarların yeni yeni kullanılmaya başlandığı dönemlerde, heryerde bilgisayar olmadığı için kısıtlı bir kullanım alanı vardı. Genellikle bilimsel araştırma ve büyük projelerde görebileceğiniz bir cihazdı.

O zamanlarda bu cihazlara sadece ehil kişiler kullanıyordu. Zaten o zamanda evinize bir bilgisayar alma şansınız yoktu.

Bu cihazları kullanan kişiler o zamanlarda bugün kullandığımız alt yapıları meydana getirdiler. Bunları meydana getirirken de kendi kültürlerini oluşturdular. Bu kültüre Hacker Kültürü diyoruz. Bugünün anlamı dışında gerçek hackerlar onlardır ve onların kültürüne bağlı olarak devam eden kişilerdir diyebilirim. Bunun için kendi kurallarını belirtmişler ve yayınlamışlardır. İnternette “Hacker Jargon File” olarak aratırsanız ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.

Hackerların bugüne gelmemizde çok büyük emekleri vardır. B ve C dilini geliştirdiler, Unix’i yazdılar, İnterneti meydana getirdiler ve bunun gibi birçok şeyi yarattılar. Eğer bir hacker kültürü ve güdüsü olmasaydı bugünkü durumumuzda olmazdık. Buna emin olabilirsiniz.

Bu anlam değişimi nasıl oldu derseniz. Bana göre bunu sağlayan kişi Kevin Mitnick’tir. Yaptığı şeyler bu kültür içinde çok hoş karşılanmasa da yetenekli birisidir. Ve yaptığı işlerle çok fazla gündeme gelmiş ve bu yönü ağır bastığı için bu anlam bu şekilde kalmıştır diyebilirim.

Bu neleri getirmiştir ve neleri götürmüştür. Bunu bilmek zor ama gerçekten Hacker ünvanı taşıyan kişiler için haksızlık diye düşünüyorum. Ken Thompson ,Dennis Ritchie, Richard Stallman, Linus Torvalds ve Steve Jobs gibi isimleri bugün bir siteye sadece index atan bir veletle aynı kefeye koyuluyor.

Bu anlam kargaşasının bizi getirdiği nokta budur.

Anlam ile ilgili durum bundan ibarettir. Daha fazlası kafa karıştıracaktır. :)

Şimdilik bu kadar, ikinci ve sonraki bölümlerde ayrıntılara gireceğim.

Görüşmek üzere

No feedback yet
Leave a comment

Your email address will not be revealed on this site.
PoorExcellent
(Line breaks become <br />)
(For my next comment on this site)
(Allow users to contact me through a message form -- Your email will not be revealed!)
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.

Please enter the characters from the image above. (case insensitive)

Array
Trackback address for this post
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.

Please enter the characters from the image above. (case insensitive)

Array